30.06.2003. VEČERNJI LIST

19.06.2003. - 29.06.2003.
EUROPSKO PRVENSTVO U STOLNOM TENISU ZA SPORTAŠE S INVALIDITETOM

HRVATSKA JE BILA DOMAĆIN NAJVEĆEM STOLNOTENISKOM EP-U

Za organizaciju EP-a potrošeno 400 tisuća eura

ZAGREB - Ako je vjerovati predsjedniku Europskog paraolimpijskog saveza invalida Bobu Priceu, Hrvatska i Zagreb posao organiziranja stolnotensikog prvenstva Europe obavili su vrhunski. A i dodao je da to nije rekao samo iz kurtoazije.
Svjestan je da je na Hrvatsku kao organizatora EP-a pao najteži teret. Zašto? U Zagreb je došlo dosad najviše natjecatelja i službenih osoba.

- Najgore je kad imaš toliko natjecatelja da ne možeš svima udovoljiti, jer svaka reprezentacija ima neki svoj zahtjev. No sve je učinjeno da svi ipak budu zadovoljni. Na kraju se tek vidi da nitko nije imao pritužbu da je nešto kasnilo, da je loša organizacija, a to je zapravo najveći dobitak - kaže Ticijan Komparić, izvršni direktor organizacije EP-a.

Hrvatska je na EP-u osvojila jednu medalju i to je za rukom pošlo Draganu Rakiću.

- Osvajanje medalja i borba za bodove za Paraolimpijadu bio je samo jedan od razloga za organizaciju EP-a. Na primjer, išlo se za tim da se u Zagrebu i Hrvatskoj popularizira stolni tenis u invalida. Ako smo barem malo u tome uspjeli, ovo EP ima smisla - objašnjava Komparić.

- Za potrebe stolnog tenisa natjecatelja u kolicima kupljeno je 20 stolova, koji će naposljetku biti darovani raznim udrugama. Sportski dom je preuređen, sada oni mogu slobodno reći da imaju uvjete za ulazak invalida u dvoranu.
Donacijom grada kupljena je rampa, preuređena su dva zahoda i prilagođena ljudima u kolicima, obnovljene garderobe - govori Komparić.

Zbog ranga natjecanja troškovi natjecanja nisu veliki, ali nisu ni neznatni.

- Iako još nije napravljen cjelokupan obračun, svota se kreće oko 400 tisuća eura, u što su uključene i različite donacije. Na primjer, ZET je pomogao prijevozom, od Auto Zubaka i Auto Willa dobili smo automobile i kombije, grad je pokrio troškove dvorane koji su negdje oko 120 tisuća kuna za sedam dana. Reebok je opremio hostese, Igepa plana dala nam je papir, Copy electronic aparat za kopiranje.

Dvadeset stolova smo kupili za invalide u kolicima, a svaki od tih stolova dođe oko 1200 eura. Vojska je pomogla sa svojim ročnicima, koji su, osim pomaganja oko tehničkih stvari, davali i podršku našim dečkima. Od svakog smo dobili ponešto. Najvažnije da od nikog nismo tražili novac, nego pomoć u opremi ili ljudstvu - zaključuje Komparić.

Siniša BOŽIĆ


natrag na novosti