23.01.2003. SPORTSKE NOVOSTI

POSLJEDNJI TANGO CROP-a


Mečevima po kvalifikacijskim skupinama započelo je Otvoreno prvenstvo Hrvatske, prva postaja ITTF Pro Toura. O jačini turnira već smo dosta pisali, nije se previše izgubilo ni nakon otkaza Grka Kreange i Danca Mazea zbog ozljeda. U šali se spominje da su se prepali kad su vidjeli tko ih sve čeka u ZG.

Ivo-Goran MunivranaNo, šalu na stranu jer istina je vrlo bolna. O tome najbolje svjedoče riječi predsjendika HSTS-a, Ive-Gorana Munivrane, koji je i uoči turnira spominjao velike financijske probleme. Glavni sponzor Karlovačka pivovara otkazala je neposredno uoči starta...

Je li pronađen novi sponzor?
- Glavnog sponzora nismo našli. Gotovo sve snosimo mi organizatori - HSTS i Zagrebački športski savez. Pomoć smo dobili od ITTF-a, Turističke zajednice Grada, Jamnice i nekih sitnijih sponzora kojima se zahvaljujemo.Troškovi milijun i pol kuna

Troškovi organizacije cijelog događaja procjenjuju se na više od 1,5 milijuna kuna i bez glavnog sponzora nemoguće je sve pokriti, a da se ne uđe u dugove.
Zašto hrvatske tvrtke nisu pronašle zanimanje za turnir koji okuplja elitu svjetskog pingića?
- Mislim da je ključni razlog slaba potpora u medijima.
Jer sponzori se ipak lijepe na to koliko ste zastupljeni u medijima. Sportovi kao stolni tenis koji donose Hrvatskoj medalje izgubili su svaku važnost u novinama. Osim nogometa i košarke, svi ostali su iz tog razloga u velikim problemima.
Dobro, možda smo krivi i mi što se nismo probijal
i - požalio se predsjednik HSTS-a i član HOO-a Ivo - Goran Munivrana.

I tada je uslijedila šokantna vijest.
- Ovo je najvjerojatnije posljednji CROP!
Bez sponzora nema smisla sve to organizirati i održavati naživotu. Ali vjerujte, nije samo pingić u problemima. Priprema se gašenje brojih tradicionalnih memorijala i turnira u drugim malim sportovima. Kao što je nestao Croatian Indoors, nestat će ubrzo Bol i Hanžekovićev memorijal.


Imena odlaze, dugovi neće

Bit će to još jedan težak udarac hrvatskom sportu. Šteta jer i ovaj je turnir vrlo dobro organiziran, kao što je bilo i Europsko prvenstvo u ZG prošle godine. Koliko povjerenja ITTF ima u ZG, najbolje govori činjenica da je Munivrana određen za predstavnika ITTF-a na turniru. Turniru koji je okupio rekordan broj natjecatelja (317), organizirao rekordan broj kvalifikacijskih skupina ( 54 + 25 )...
Tako je to u Hrvatskoj. Hvalimo se velikim imenima koje smo doveli. Drugi ih nemaju. Ali zato imaju riješenu financijsku konstrukciju do posljednje sitnice. Imena će otići,a dugovi ostati. I što onda?

Mladen Miletić

natrag na novosti